16-06-17

4161

DAKVENSTER OP DE WERELD

 

*

Trump verkoopt "sponsor van terrorisme" Qatar 10 miljard euro aan wapens

President Donald Trump en de Qatarese Emir Tamim Bin Hamad al-Thani ontmoetten elkaar op 21 mei in Saoedi-Arabië. ©AP

*

De VS hebben voor 12 miljard dollar (10,7 miljard euro) wapens (????) verkocht aan Qatar. Enkele dagen geleden noemde president Donald Trump Qatar nog "een belangrijke sponsor van terrorisme". Die beschuldiging maken ook Qatars buurlanden, die het land sinds begin deze maand boycotten.

De wapendeal werd gesloten door het Amerikaanse ministerie van Defensie en omvat naar verluidt 36 F-15 gevechtsvliegtuigen. Amerikaans minister van Defensie Jim Mattis en zijn Qatarese ambtgenoot Khalid al-Attiyah ontmoetten elkaar gisteren om de verkoop te bezegelen, zo bevestigt een bron die vertrouwd is bij het akkoord.

"Veiligheidssamenwerking versterken"

"Qatar en de VS hebben hun militaire samenwerking beklonken nadat we jarenlang zij aan zij hebben gevochten in een poging het terrorisme weg te vagen en een toekomst van waardigheid en welvaart te promoten", zei al-Attiyah in een mededeling. Volgens het Pentagon zal de wapenverkoop de veiligheidssamenwerking tussen beide landen versterken.

Mattis en al-Attiyah bespraken ook de huidige militaire operaties tegen IS en het belang van het wegwerken van de spanningen in de regio, opdat alle partners in de Golf zich kunnen focussen op nieuwe stappen richting gemeenschappelijke doelen, zo voegde het Pentagon nog toe in een verklaring.

In november vorig jaar keurden de VS de mogelijke verkoop goed van 72 F-15QA vliegtuigen aan Qatar, goed voor 19 miljard euro. Het is onduidelijk of dat op de huidige verkoop slaat. Boeing Co. is de voornaamste aannemer bij de bouw van de gevechtsvliegtuigen, maar wilde geen commentaar kwijt.

Buitenlandminister spreekt president tegen

Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte verbraken op 5 juni alle diplomatieke betrekkingen met Qatar en sloten de grenzen met het land. Later deden Jemen en Libië hetzelfde.

Zij beschuldigen het schatrijke oliestaatje ervan onder één hoedje te spelen met aartsvijand Iran, banden te onderhouden met terroristische groeperingen zoals Hamas en de regio te destabiliseren. Qatar ontkent de beschuldigingen ten stelligste.

Aanvankelijk leek de Amerikaanse regering de beslissing van Saoedi-Arabië en andere Golfstaten, om alle banden met Qatar te verbreken, te steunen. Vorige week vrijdag verklaarde Trump in het Witte Huis: "Qatar is helaas een heel belangrijke sponsor van terrorisme. Ik heb samen met buitenlandminister Rex Tillerson, onze generaal en onze militairen besloten dat de tijd is gekomen om Qatar aan te sporen die financiering stop te zetten".

Trump leek het besluit van de andere Golfstaten zelfs naar zich toe te trekken toen hij zei dat hij dat met hen al had besproken tijdens zijn recent bezoek aan de regio.

"Het is goed te zien dat mijn bezoek aan Saoedi-Arabië en de top met 50 landen vruchten afwerpt. Ze zeiden toen dat ze hard zouden optreden tegen het sponsoren van extremisme en alles wees in de richting van Qatar. Misschien is dit het begin van het einde van de gruwel van het terrorisme", zei Trump.

Maar zijn eigen staf dacht daar anders over. Aan Reuters verklaarde een hoge regeringsfunctionaris eerder deze week dat de Saoedi's of de Emiraten tijdens Trumps bezoek niet te kennen hadden gegeven dat ze hun banden met Qatar wilden verbreken.

Amerikaans buitenlandminister Rex Tillerson zei, vlak voor Trump met zijn commentaar kwam: "We roepen het koninkrijk Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte op hun blokkade van Qatar te versoepelen".

Amerikaanse oorlogsschepen in Doha

 

Gisteren voeren twee Amerikaanse oorlogsschepen de Qatarese hoofdstad Doha binnen om er met de zeemacht van Qatar gezamenlijke militaire oefeningen te houden. Het is niet duidelijk of dit een lang van tevoren geplande operatie is, of dat de aanwezigheid van de Amerikaanse oorlogsschepen een teken is van steun van het Pentagon aan Qatar. In Qatar heeft de VS zijn grootste militaire basis in de regio: op

de luchtmachtbasis van Al Udeid

https://en.wikipedia.org/wiki/Al_Udeid_Air_Base en

https://en.wikipedia.org/wiki/RAF_Al_Udeid

(***)

zitten meer dan 110.000 Amerikaanse- en coalitietroepen. Daarmee is het een belangrijke basis in de strijd tegen IS.

Bron https://www.demorgen.be/buitenland/trump-verkoopt-sponsor...

*

(***) Google geeft geen enkele afbeelding vande Amerikaans/Engelse luchtmachtbasis van Al Udeid…

(Pssst! Dat moet geheim blijven voor de Poet! En de rest van de wereld….. want het trekt de grond weg van onder de voeten van onze Verlichte Grote Verstanden)

*

Ex-Digitaliaanse Bedenkingen

*

Willens nillens groeit met de minuut onze kennis over de complexiteit van de onderontwikkelde Arabische wereld die nog altijd leeft en ademt volgens de richtlijnen van een 1400 jaar oud boek nagelaten door een seniele en pedofile woestijnrover... En klaart de horizon in vrolijk morgenlicht, amper vijf maand na de Eedaflegging van Donald Trump, de nieuwe Amerikaanse President na de Zwarte Moslim-Broeder Barck Obama. Want wat betekenen anders de woorden van de Qataarse Minister, die U hierboven kon lezen in DM, die tegenover het Capitool nu ineens verklaarde dat zij samen een toekomst van waardigheid en welvaart willen promoten.

Het zijn woorden die zo goed als helemaal niet voorkomen in de Koran.

*

Dit nieuws, dat alleen in De Morgen zo uitvoerig besproken werd, is zodanig schokkend, dat we er in hoofdzaak vooral de zintuigelijke hoop op menselijkheid in aanvoelen. Aan onze ellebogen is te voelen waarom De Morgen zo ineens door de collega’s (die liever geen klare wijn schenken) als een pestlijder wordt gemeden.

JaJa, de Rijke Amerikaanse ‘Nonkels’ weten nu eenmaal sedert al de tijd dat ze ‘ontdekt’ werden, waar de poen zit. En het legt ook uit, waarom er na ‘Pearl Harbour’ voor “9/11’ nooit meer dezelfde wraak werd genomen zoals die arme Japanners in 1945 hebben moeten ondergaan.

Dat alles maakt dat het er (in eerste opicht) voor Het Avondland Europa helemaal niet goed meer uitziet. Want, totaal verarmd en aan de grond sedert WO II, een speelbal geworden van het gewapend Amerikaans-Islamitisch kolonialisme.

*

Maar, na de perikelen van de 20ste Eeuw en de uitlopers daarvan, met President Trump en Tsaar Poetin gezamenlijk aan de stuurknuppel van deze ‘Galaxy’ mogen we eindelijk vertrouwen hebben in de afloop.

Benieuwd hoe de Leugenpers deze keer zal kronkelen om uit hun eigen shuit te geraken. Maar niet getreurd: leve deze USA en dit door God gezegend Rusland.

God bless them both.

(Digitalia

De commentaren zijn gesloten.