16-06-17

4164

DAKVENSTER OP DE WERELD

 

*

Oorlog in Oekraïne eist meer slachtoffers

*

Het aantal dodelijke slachtoffers en gewonden door de oorlog in het oosten van Oekraïne, is in de afgelopen maanden gestegen. Dat blijkt uit een VN-rapport dat dinsdag 13 juni gepubliceerd is.

 

Vechtende partijen in het oosten van Oekraïne hebben herhaaldelijk afspraken over een staakt-het-vuren geschonden en lieten vijandigheden escaleren, terwijl de oorlog inmiddels zijn vierde jaar is ingegaan.

In het rapport is gekeken naar de periode van 16 februari tot 15 mei 2017. De VN-waarnemingsmissie (HRMMU) constateerde in die periode 36 oorlogsgerelateerde burgerdoden en 157 gewonden, een toename van 48 procent vergeleken met de vorige rapportage over de periode van 16 november 2016 tot 15 februari 2017.

In de afgelopen drie maanden was er dagelijks sprake van gebruik van wapens. Aanvallen leidden tot schade aan kritieke infrastructuur, inclusief scholen, ziekenhuizen en waterfaciliteiten. Volgens de auteurs van het rapport zijn er serieuze zorgen over de veiligheid van de burgers. Nu de zomer nadert, stellen zij, is het risico op verdere escalatie groot, zoals dat ook in de afgelopen jaren gebeurde.

Wanhoop en onzekerheid

Vanaf het begin van het conflict in april 2014 tot 15 mei 2017, kwamen meer dan tienduizend mensen om, onder wie 2.777 burgers. Er vielen minstens 23.966 gewonden. Dat is een conservatieve schatting, gebaseerd op beschikbare data. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk veel hoger.

Meer dan 1,6 miljoen mensen zijn hun huis ontvlucht en intern ontheemd. Ongeveer 3 miljoen mensen zijn achtergebleven in het oorlogsgebied. Volgens de auteurs is onder deze mensen sprake van groeiende wanhoop en onzekerheid.

Zo zijn er onder meer problemen met de uitbetaling van pensioenen, lange wachttijden bij checkpoints en bedrijven die stilliggen als gevolg van de oorlog. Ook verbieden gewapende groepen humanitaire hulp aan mensen in de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk.

Bron http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2017/06/14/oorlog-in...

*

Ex-Digitaliaanse Bedenkingen

**

Terwijl deze blog op mijn werktafel ligt, vertoeft mijn goede vriend Y…die ik tijdens mijn Italiaanse periode (2001-2017) in dat Middellandse Zeeklimaat heb leren kennen en vooral waarderen. Spijts zin ‘Slavische roots’ en dito voorkomen, die voor ons geen beletsel waren. Integendeel.

Via mijn lieve echtgenote (die op en af reist tot de villa daar verkocht geraakt) hoor ik dat hij, die gevaar loopt als ‘deserteur’ in zijn thusland te worden behandeld, samen met zijn zoontje naar daar in verlof is gegaan bij zijn familie. Dat hij na jaren omzwermen ondertussen de Italiaanse nationaliteit heeft gekregen, zich gedraagt als overtuigd Orthodox Christen die hij altijd is geweest, doet er even niet toe. Zijn vrouw en dochter zijn niet mee omdat die in de toeristische sector in deze periode van het seizoen, hun jaar moeten goedmaken. Voor hem echter was de heimwee te groot geworden. Vooral toen hih hoorde dat ook wij op het punt stonden te repatriëren..….

Men is op heden in Italië zonder neiuws van daar uit over hem.

*

Kijk, de Y. en met hem de hele familie daar in .., leeft meer dan 30 jaar na de Val van de USSR nog altijd in grote angst voor al wat Russisch is. De menselijke verhoudingen zijn er verziekt, net als bij ons in Vlaanderen eenmaal de Duitse Bezetting voorbij was en er maar één soort Vaderlanders meer mocht bestaan. De Poet, voor wie hij letterlijk siddert en beeft, is voor hem de Baarlijke Duivel. Ik geloof, louter en alleen omdat het ver-westelijkte doorsnee-Oekraïiër de EU-leugens uit Brussel slikt als zoete koek.

En inderdaad, op gebied van weelde en welvaart is de Europeaan nog altijd beter af dan de gemiddelde Rus. Alhoewel daar rap verandering in komt…. Dank zij de megalomanie van de EU zakt onze levensstandaard elke dag met een paar punten, en dank zij Poetin stijgt die elke dag in dezelfde mate in Rusland.

Dit even terzijde, om onze Leugenpers die beweert dat de Poet ongewenst blijkt te zijn, tegen te spreken. Zij kletsen uit hun nek de voorgekauwde kost, en ik spreek volgens de dagdagelijkse woorden van mijn vriend Y.

Kortom, ‘Die Joekrien’ is een kolfje naar de hand van The Donald. Ik ben er zeker van, dat deze reeds tussen de soep en de patatjes mijn ander idool (Berlusconi) als twee gezworen zakenvrienden aan tafel heeft gehad. Want niet te vergeten: Il Cavaliere kent op de Kriim de kortste weg naar de beste wijnkelders. Hij vierde daar immers kort geleden, de Onafhankelijkheid van De Krim, samen met Vladimir.…

Och ja, dat was ik even vergeten. De Leugenpers stelt die Onafhankelijkheid immers voor als een ‘aanhechting’ bij Rusland. Daar waar de Volksraadpleging bij de Onafhankelijkheid duidelijk voor de vriendschap met en de beschermong van Rusland heeft gekozen.

Hoe het afloopt, hangt voortaan uitsluitend af van Trump.En van het rielkoos einde van de Vaderlandsche Leugenpers….

(Digitalia)

De commentaren zijn gesloten.