11-01-18

4393

 

 

IEDER VOLGELTJE

ZINGT ZOALS HET GEBEKT IS

*

De woorden van de beschuldigden in de beklaagdenbank in Nürnberg doen erniet toe, want over deze ACW-lisdaad komt het immers nooit tot een Rechtszaak. Toch niet zolang de Tsjeven deel uitmaken van de Regering in Coburgia. Redden voor mij persoonlijk om over oorlogsmisdaden te spreken, is het woord, de naam ‘ARCO   ‘

‘Arco’ is het Italiaans woord voor boog. In Italië hadden wij er twee, en die zijn mee verhuisd, net als de Sudeten-Duitsers, ‘Heim ins Reich’. Anders dan de Arc-bedriegers, ondersteunden die, uren ver, een streling voor het oog, de 2 x 4 prachtige rode klimrozelaars.

Als deze gedachte misschien de vele ‘gedupeerden’ zouden kunnen inspireren om hen te helpen over hun verlies heen te komen? Bloemen verwelken, scheepjes vergaan, maar die doornen blijven eeuwig bestaan…

Straks zullen onze meegebrachte klimrozelaars wee overvloedig bloeien, terwijl die ACW-doornen zullen blijven steken. Het verschil? Mijn ‘arcen’ zijn geen bedriegers, maar sierlijke met de hand gesmede sieraden. Die liefde uitstralen, en geen haat.

*

Waarom we best niet te vroeg juichen over Arco

*

Hoe ziet de oplossing eruit?

Bij de vorming van de regering-Michel dwong CD&V af dat het nieuwe kabinet een 'plan B' zou uitwerken voor Arco. Eind juli van vorig jaar, bij de deal over het zomerakkoord, bereikten de coalitiepartners ook een princiepsakkoord hierover.

 

Er zou een fonds van 600 miljoen euro komen om de Arco-gedupeerden deels terug te betalen (voor zowat 40 procent van hun oorspronkelijke inleg). Dat nieuwe fonds zou gespijsd worden met 400 miljoen euro van Belfius, het genationaliseerde Belgische deel van Dexia, plus nog 200 miljoen euro uit de vereffening van Arco en een financiële tegemoetkoming van Beweging.net.

 

 

Op deze manier zou er geen belastinggeld gebruikt worden om de Arco-gedupeerden te vergoeden. Of althans niet direct. De bijdrage van Belfius zou namelijk opgehaald worden bij de beursgang van de staatsbank.

 

Van Overtveldt kondigde vanmorgen op Radio 1 aan dat hij nu vaart wil zetten achter die beursgang, aangezien de beurzen het goed doen. "Arco weegt op Belfius en het regelen van Arco in het kader van de privatisering van de bank is een optie die de regering heeft gelicht. De dossiers zijn gekoppeld. Het is logisch dat als we Belfius voor de zomer privatiseren, we dan ook een oplossing voor Arco hebben."

 

Waar zitten de addertjes?

Niet voor niets duurt de afhandeling van het Arco-dossier al zeven jaar. Van Overtveldt verklaart nu wel aan dat hij tegen de zomer een oplossing hoopt te forceren, maar hoe hij dit concreet zal aanpakken, blijft nog altijd een vraagteken.

 

De bedoeling is om bij de beursgang van Belfius een win-win op te zetten. Die beursgang zal beter verlopen als er een akkoord is over de afhandeling van Arco. En die winst kan dan weer dienen voor de Arco-gedupeerden. In theorie klinkt die redenering goed. Of de theorie zich zal vertalen in centen is een eerste vraag. Al lijkt dit niet het grootste probleem: de waarderingen die de ronde doen voor een beursgang van Belfius bedragen 7 à 9 miljard.

Een tweede vraag is: wat doet Europa? De laatste jaren schiet de Europese Commissie alles af wat ook maar naar staatssteun ruikt. Tot nu toe heeft Van Overtveldt geen zekerheid dat Europa het 'plan B' zal aanvaarden. Integendeel. Binnen de coalitie zijn er geruchten dat Europa het plan niet of slechts deels wil aanvaarden. Zo zou Europa niet meer dan 200 miljoen euro uit Belfius willen zien stromen.

 

Dit moet nog verder uitgeklaard worden, maar geruststellend is het allerminst. Als Europa slechts de helft van de Belfius-bijdrage aanvaardt, zijn er twee opties. Ofwel moet Beweging.net het ontstane gat dichtrijden. Die kans lijkt echter klein. Premier Charles Michel (MR) himself leidt momenteel de onderhandelingen met de christelijke organisatie. Ofwel gaat de terugbetaling voor de Arco-gedupeerden omlaag: van 40 procent van hun inleg nu, richting 20 à 30 procent.

 

Een oplossing die door de VRT wordt gesuggereerd is de uitbetaling van een eenmalig dividend door Belfius aan de Belgische overheid. Dit zou dan net voor de beursgang zelf gebeuren. "Maar dan zit je nog altijd met hetzelfde probleem: Europa zal niet toestaan dat de Belgische overheid haar eigen geld doorstort richting Arco", analyseert fiscalist Michel Maus (VUB). "Eigenlijk draait de politiek sinds 2011 toertjes rond dit fundamenteel probleem. Tot en met vandaag."

 

Wat zijn de reacties?

CD&V-vicepremier Peeters vindt het belangrijk dat er nog dit jaar een oplossing komt. Zijn partij belooft die al lang. Bij de nieuwjaarsreceptie van CD&V vorig jaar werd hij nog opgewacht door boze Arco-coöperanten. "Ik denk dat wanneer er een definitieve oplossing is uitgewerkt, de uitvoering zo snel mogelijk moet opstarten. Het belangrijkste is dat er nu door de minister van Financiën wordt gezegd dat hij dit jaar resoluut voor een oplossing gaat. Laat ons daaraan werken."

 

Beweging.net vindt het nog te vroeg om te reageren. Maar de organisatie laat wel weten dat ze wil meewerken aan elke oplossing.

https://www.demorgen.be/politiek/waarom-we-best-niet-te-v...

*

AAN DE VRUCHTEN

KENT MEN DE BOOM

*

Voor zowel de daders als voor de slachtoffers is eens te meer de wens de Moeder van de porseleinwinkel. Vooral zo lang mogelijk geen potten breken. Laten sudderen op een zacht vuurtje!

En als het enigszins kan, de luchtspiegelingen aanhouden tot na de komende stembus-rondleiding. Als de grootste stofwolk van de nederlaag eenmaal is opgetrokken, zal niemand nog denken aan dat andere stof. Het stof der aarde uit de zakken van de Arco-gedupeerden. De Tsjeven zijn dus veroordeeld om de Geschiedenis in te gaan, erger dan de Nationaal Socialisten, als dee Coburger bedrogen bedriegers… Hun troonopvolgers, de ewegers punt netters, zullen daar geen jota aan veranderen. Hen wiordt aangeraden contact op te nemen met de 1813-zelfmoordlijn voor de nodige begelieding.

 

*

 

De commentaren zijn gesloten.