10-03-18

4443

IEDER VOGEL IN VRIJHEID

ZINGT ZOALS HIJ GEBEKT IS

*

De spreekwoordelijke zak en de as liggen dus al klaar om er binnenkort de 800.000 gedupeerden te doen gaan in zitten. Het ACW (Algemeen Christelijk Werkersverbond) – waarom denk ik nu zo ineens aan Kardinaal Cardijn? – is al enkele jaren, direct na het Diksia-verhaal van

Den Dikken uit Vilvoorde,

ter ziele gegaan. Nu kan eindelijk, beetje bij beetje de Waarheid aan het licht komen. De Waarheid, geheel de Waarheid en niets anders dan de Waarheid.

En voeg daar gerust aan toe, zoals het hoort: ‘Zo helpe mij God’. Het zal geen kwaad kunnen!

*

Gods molen maalt langzaam, maar zeker. Is tot op de draad versleten spreekwoord van ons Ma.

De ‘Kwaliteitsmedia’ en de TV doen er al twee lange dagen lang het zwijgen toe. Het is net alsof die – als op afspraak - niet willen ontwaken uit die nachtmerrie. Dat de tijd hen zal ter hulp schieten. Net als ondergetekende, vrezen ze, door het in elkaar stuiken van de Tsjeen, het einde van dit apenland…

En neen, enig leedvermaak is daar van mijnentwege niet bij. Ik denk uitsluitend aan die 800.000 onnozelaars die lijk lemmingen hun spaarcentjes gingen neertellen bij de o zo Christelijke Werklieden Bond. Nadenenken zal daar niet veel zijn bij geweest, en daarom spreek ik hen aan met dat speciaal zelfstandig naamwoord dat normaal is voorbehouden aan…. abnormalen. Niet alleen geloofden zij in de politieke kwaliteiten van dat soort voormannen, ze ondersteunde ze en liepen zo in de val van het ‘aandeelhouderschap’.

Stel U even voor: de Kleine Man was op slag mede-eigenaar van die geldkoepel die hen inzake ‘return on investment’, (zij het met mate), de hemel op aarde beloofden. Precies die door specialisten goed uitgekiende spaarformule was de oorzaak van de aantrekkelijke ongezien hoge interest. De toepassing was trouwens weeral zeer spitsvondig: de opbrfengsten moesten gewoon ‘gekapitaliseerd’ werden. Waardoor er interest op interest kon, betaald worden…

Te mooi om waar te zijn.

Mijn toen al oude Moeder had slechts tot haar 14de school gelopen, had als oorlogsweduwe ons kroostrijk gezin op koers gebracht, maar schudde met het hoofd, toen ze die ‘vrijgestelde’‘ op bezoek kreeg. Die, belust op haar schamele spaarcentjes, aan huis kwam uitleggen hoe eenvoudig alles wel was. En hoe iedereen toch verplicht was om iets terug te doen voor de vele jaren van welstand, sedert zijn partij de lakens uitdeelde… Ze beloofde erover na te denken. Wat wil zeggen, dat ze, de faling van de Boerenbond (1929) nog vers in het geheugen, naar de Pastoor zou gaan om raad.

En kijk, die was als overtuigde Flamingant, een soort ‘Onderpastoor van te Lande’, gewezen Leraar aan het College, meteen rechtuit en zoder nadenken antwoordde. Liever van direct aan de Zwartjes geven. En voor haar zalige penitentie (vertelde ze me) diende ze een paar tientjes meer te bidden op haar versleten Rozenkrans.

*

**

INGEHUURDE HOOFDSCHOTEL

Raad van State vernietigt waarborgregeling Arco

08/03/18 om 20:11 - Bijgewerkt om 20:20

Bron: Belga

 

De Raad van State heeft deze week twee koninklijke besluiten (kb's) vernietigd over de waarborgregeling die de regering-Leterme II in 2011 uitwerkte voor de 800.000 gedupeerde coöperanten van Arco.

*

Bij de ondergang van Dexia in 2011 ging ook Arco, de financiële poot van de christelijke arbeidersbeweging ACW en grote aandeelhouder van Dexia, ten onder.

 

De 800.000 coöperanten van Arco konden echter rekenen op een garantie van de overheid voor hun spaargelden. Tegen die waarborgregeling trokken een aantal Dexia-aandeelhouders samen met de Vlaamse beleggersfederatie VFB, het pensioenfonds Ogeo Fund en de gemeenten Sint-Agatha-Berchem en Schaarbeek naar de Raad van State.

Ze voelden zich benadeeld ten opzichte van de Arco-coöperanten. Ze voerden aan dat de regering, die toen in lopende zaken was, die beslissing niet mocht nemen. De Raad van State wees de beroepen destijds grotendeels af, maar stuurde de vraag of er sprake van discriminatie is door naar het Grondwettelijk Hof.

*

In juni vernietigde het Grondwettelijk Hof het wetsartikel dat de waarborgregeling mogelijk maakte. Volgens het Hof had de regering de maatregel moeten aanmelden bij de Europese Commissie om te zien of er sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Omdat de bewuste kb's hun rechtsgrond vinden in het vernietigde wetsartikel, heeft de Raad van State die kb's nu ook vernietigd.

Regeerakkoord

Intussen is de regering op zoek naar een nieuwe manier om de Arco-coöperanten te vergoeden. Dat engagement staat, op vraag van CD&V, in het regeerakkoord. De regering bespreekt die kwestie momenteel samen met een eventuele (gedeeltelijke) beursgang van Belfius, de staatsbank die uit Dexia is voortgekomen.

*

Deze maand zou de regering daarover knopen doorhakken. De Europese Commissie oordeelde in juli 2014 al dat de waarborgregeling onverenigbaar is met de regels rond staatssteun. De toenmalige regering heeft tegen die beslissing wel beroep aangetekend bij het Gerecht van de Europese Unie.

Voor de Raad van State vroeg de Belgische staat om de uitspraak van het Gerecht af te wachten alvorens uitspraak te doen. De Raad van State gaat daar echter niet op in: het arrest zegt dat het administratief rechtscollege verplicht is zich te voegen naar het arrest van het Grondwettelijk Hof.

 

Arco hypothekeert beursgang van Belfius: Europa blijft bij bezwaren

Stavros Kelepouris

08/03/18 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:00

*

Alles ligt klaar om een beursgang van Belfius op te starten, maar het lot van Belfius hangt af van de oplossing voor het Arco-dossier. Europa blijft voorlopig dwars liggen en wil geen euro staatsgeld naar de Arco-coöperanten zien gaan.

'De indicaties zijn niet zo positief,' geeft een regeringsbron toe. De gedeeltelijke beursgang van Belfius moet, volgens de kalender die de regering zichzelf oplegde, ten laatste begin volgende week opgestart worden. Wat Belfius betreft, staat alles klaar. Er moet maar op de knop gedrukt worden om alles in gang te zetten, klinkt het. Maar de bank sleept de erfenis van Arco met zich mee, en op politiek niveau is de beursgang op vraag van CD&V gekoppeld aan een oplossing van dat dossier. Die oplossing is nog steeds niet in kannen en kruiken.

*

AAN DE VRUCHTEN

 

KENT MEN DEN BOOM

*

Om 17 uur (vrijdag) op de radio – met verstikte stem – het Meneerke Peeters gehoord. De Arco-afhandeling staat in het Regeerakkoord en moet worden nagekomen. De beursgang van Belfius daarentegen… staat NIET in het regering akkoord. Belfius, dat is de Staat, en Arco, dat zijn wij.

Einde verhaal.

*

I too have a dream.

Listen very carefully. I say rhus only once!

Komt in beeld volksjury in een massa-bijeenkomst rond een Internationale Prijskamp met dominosteentjes.

*

Opgeblazen door de Tsjeven in stervensnood, de Regering Sjarel I valt. Da’s een.

Na de Val van de Regering, valt de huidige Staatsvorm. BOEM!

De NV-A, in alle staten, kraait victorie. Juicht en zoet toenadering tot de VVD van Geert Wilders. De Regering Merkel valt nu helemaal, omdat ze nooit heeft bestaan. De AfD zoekt toenadering tot de Lage Landen.

Vaclav Klaus, persoonlijke vriend van Gerolf Annemans

*

De Oostbloklanden V4 onder leiding van Vaclav Klaus, de Tsjech van ‘De Fluiwelen Scheiding van TsjechoSlowakije reiken de hand. Catalonië slaat toe.

In het Hellegat van de EU Naziestaat breekt er een paleisrevolutie uit. Sauwe qui peut! Junker dreigt met precisie bombardementen.

Italië, onder leiding van de Lega, stemt de Itxit. Theresa May wordt in triomf toegejuicht voor Het Forum in de voltallige Romeinse Senaat.

Merkel ontvlucht Europa richting Patagonië.. Poetin is de meestbiedende om The Hell Hole op te kopen in ruil voor de overname van de Staatsschuld. Zodoende, krijgt het hart van het Avondland de diepzeehaven voor atoom-duikboten waarnaar de geboren Brusseleir al zo lang heeft gesmacht..

Om zijn breeddenkendheid te bewijzen aanvaardt Trump om met eigen privé-middelen het Arco-debacle bij de slachtoffers te vergoeden. Op voorwaarde dat hij van de Haven van Antwerpen Amerikaans grondgebied mag maken. Bijbedoelingen heeft die man niet.

*

BDW stemt toe, en het standbeeld van Jacob van Artevelde op de Vrijdagmarkt in Gent wordt vervangen door het zijne. Kawouter Beke wordt bevorderd tot Parkwachter van het Vrijdagpark, dat daar is gekomen na de afbraak van Dee Vooruit, om de plaatselijke sfeer niet langer te verpesten. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijks verse bloemen aan het voetstuk van dat ondertussen wereldberoemde monument.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Constant_Lievens

*

Met de geknielde negerfiguur voor het standbeeld van Pater Constant Lievens (Moorslede) – zie hierboven – als bron van inspiratie, wordt er werk gemaakt om voor het monument ter ere van BDW, eerbiedig buigend, maar rood van ingehouden woede, een afgietsel te zetten van Yves Leterminator (CVP), de man die dacht de Arco-draak te hebben getemd….

*

In al die tijd is de aarde altijd voort blijven rondjes draaien. Is het Mei geworden en leggen alla vogela nen ei. Hinase ich ende Du.

Hebben wel wat beters te doen….

*

Hemelrijker